Hoe moet je je huis niét verkopen?

Gekke titel, denk je misschien. Gekozen omdat ik een week geleden een bezichtiging deed die niet helemaal naar mijn zin ging. Dat is vervelend, heel vervelend. Maar het bracht me wel op het idee om eens wat verkoopfouten op een rij te zetten. Misschien heb je er iets aan. Dus als je binnenkort je huis wilt verkopen lees dan vooral even door.

Zelf bij de bezichtiging van je woning zijn
Ik begin meteen maar met het punt waar het vorige week mis ging. Precies, de eigenares was erbij en nam de hele bezichtiging over. Slecht idee. De potentiële koper zal niet tegen de eigenaar zeggen dat ze de badkamer zo lelijk vinden dat ze die meteen willen vervangen. En het antwoord op de vraag of er ook minpunten zijn weet je ook al. Ook andere kritiek zullen ze niet uiten. Als makelaar kun je eventuele kritische vragen en opmerkingen goed opvangen en beantwoorden en zo bezwaren en zorgen vaak wegnemen of normaliseren. Die kans was er nu niet.
Er is hier onderzoek naar gedaan waaruit bovenstaande wordt bevestigd. Wanneer de eigenaar van het huis aanwezig is, durven mensen minder vragen te stellen en minder kritisch te zijn. En dan nog even over ‘mijn’ eigenares. Die was zo vol van haar casa dat de kijker en zijn makelaar er geen speld tussen kregen. Er was überhaupt geen ruimte voor vragen! Niet doen dus. Fijn een stukje gaan wandelen en het verkopen van je huis aan de expert overlaten.
Goede foto’s zijn heel erg belangrijk.

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Goede foto’s zijn heel erg belangrijk, zo niet het belangrijkste. Kopers zoeken het huis dat ze gaan bezichtigen uit op de foto’s. Je woning moet zo voordelig mogelijk gepresenteerd worden. Maar, jazeker er is een maar, het kan ook te gek. Hier in Spanje zie je nogal eens dat er té enthousiast gebruik wordt gemaakt van de groothoeklens.
Lijkt het op de foto alsof er een gezellige familiekeuken in het huis aanwezig is, in werkelijk sta je in een piepkleine keuken waar nauwelijks twee mensen tegelijk in passen. Conclusie, goede, maar waarheidsgetrouwe foto’s zijn een pre.
Laat zien hoe het huis er echt uit ziet en zet de bijzondere eigenschappen schaamteloos in de spotlights.

Persoonlijke spullen op de foto’s en bij de bezichtiging

De potentiële koper moet zoveel mogelijk door het interieur heen kunnen kijken en zichzelf met zijn/haar eigen spullen er al zien wonen. Dat wordt lastig als je je hele familie hebt uitgestald aan de wand en/of in lijstjes op de kasten en tafels. Ook uitingen van geloof kun je beter achterwege laten. Om nog maar eens een voorbeeld uit de praktijk te geven. Ik belandde eens op een zolder die van de pikante hobby van de eigenaren geen geheim maakten. Je weet dan even niet wat te zeggen of te doen en eigenlijk wil je zo snel mogelijk weg. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn als je je huis wilt verkopen. Nu is dit  een wat extreem voorbeeld, maar het is echt van belang om geen persoonlijke dingen ‘tentoon te stellen’. Haal dus alle fotolijstjes, producten, merkjes en tijdschriften weg voor het maken van de foto’s en de bezichtigingen.

Bovenstaande foto’s maar beter even in de kast stoppen.

Uitgesproken inrichting

Er was eens een huis……..Nee geen sprookje, echt gebeurd. De verkopers hadden niet lang geleden een nieuwe keuken aangeschaft. Een hele dure keuken. Echt een hele dure keuken. Zo duur dat ze dachten dat die de vraagprijs van het huis enorm zou opschroeven. Helaas, iedereen die het huis kwam bezichtigen was het over een ding eens; die vreselijke zwarte hoogglans keuken moest als eerste verdwijnen. De eventuele koper wil graag door jouw inrichting heen kunnen kijken. Het is dus veruit het beste om je huis zo neutraal mogelijk te presenteren. Alles voor de maximale verkoopprijs!

mooi voorbeeld van een neutrale keuken

De foto’s zelf maken

Natuurlijk, iedereen kan zelf foto’s maken. Maar onderschat de kracht van echt goede foto’s niet. Achter een goede foto zit meer dan je denkt. Dat ene deurtje dicht of juist open, een plant in die hoek, een kussen op de bank dat scheef ligt. Het lijken vrij nietige details, maar ‘the devil is in the detail’ en dat kan jou zomaar duizenden euro’s schelen. Een gespecialiseerde fotograaf is de investering dus absoluut waard.

Beginnen met een te hoge vraagprijs

Natuurlijk wil je een zo hoog mogelijke prijs voor je huis. Maar als je te hoog begint werkt dat alleen maar averrechts. Een realistische vraagprijs brengt uiteindelijk meer op dan een te hoge vraagprijs. Kopers kunnen het ook zien als je in vraagprijs bent gezakt en dat staat natuurlijk niet goed. Hoe bepaal je dan wat een reële vraagprijs voor je huis is? Daar komen ontzettend veel factoren bij kijken zoals bouwjaar, staat en onderhoud, apparatuur, de buurt, energielabel, gemeentelijke plannen, aanbod van vergelijkbare huizen en zo kunnen we nog wel even door gaan. Voor de beste prijsindicatie kun je nog altijd het beste terecht bij iemand die verstand van zaken heeft over de situatie op de huizenmarkt.

Je huis verkopen zonder makelaar
Je kunt je huis zelf verkopen zonder makelaar. Echter is bewezen dat een kundige makelaar altijd de investering ruim waard is. Wil je je huis verkopen zonder makelaar, dan moet je je beseffen dat je minder voor je huis zult krijgen dan wanneer je met een goede makelaar je huis verkoopt. Kies je voor kosten besparen met extra werk of kies je voor de maximale winst behalen door middel van een investering?
Nog een laatste tip: max en minoes
Je kunt nog veel meer grappige familiefoto’s bekijken op: https://awkwardfamilyphotos.com/
Wil je een weten wat je huis waard is? Neem geheel vrijblijvend Contact met ons op.